Varsa on jo viisivuotias!

Tällä kertaa keskitytään kahdesta varsasta Toivon kuulumisiin; se on suuntautunut enemmän ratsun uralle, kun taas kaverinsa harjoittelee samanaikaisesti myös ajohevosen hommia.
Toivo vierailee myös Piian kolmasponi- blogissa, jossa aiheena nuoren hevosen koulutus!.
Toivon 4v talvi meni enimmäkseen vanhan kertauksen merkeissä; se sai elää pihatossa ruunalaumassa, vahvistui ja notkistui ulkoillessaan yötä päivää. Ratsastajan kanssa harjoittelua se teki ratsastajan aikapulasta johtuen noin 1-2 kertaa kuussa, jolloin harjoittelu oli enimmäkseen vanhan kertausta. Selkäännousun vahvistamista, yksinkertaisia apuja, sekä uusien yksittäisten apujen opettelua maasta (mm. epäsuora ohjasote ja etupään siirtäminen / rintakehän nostaminen), ja niiden siirtämistä selkään. Harjoitukset lyhyitä ja yksinkertaisia.
--> Mitä meillä on tässä vaiheessa? Luottavainen ja rento ratsunalku, joka on tehnyt (omistajan aikapulan vuoksi) hyvin harvakseltaan ratsun töitä, mutta vahvistunut ja kehittynyt silti jatkuvasti, ratsuna raaka ja vain yksittäisiä perusapuja osaava. 5v kesän lomaillut lähes kokonaan.


Työt alkavat!

Viisivuotis kesän jälkeen Toivo alkaa harjoitella ensimmäistä kertaa ratsuna olemista ihan kunnolla; säännöllisesti useamman kerran viikossa. Kesän jäljiltä lähdetään muistelemaan jo maasta käsin opittua tuntumalle hakeutumista ja pyöreyden hakemista oikeat lihakset aktivoituna. Lähdetään systemaattisesti yksittäisistä askelista joista palkataan, ja vähitellen vaikeustasoa nostetaan - askelmäärää ja kestoaikaa pidennetään, tavoitteena hevoselle vakituiseksi liikkumistavaksi pyöreänä itseään ja ratsastajaa kantava ratsu.

Muutamassa viikossa Toivo alkaa omaksua jo käynnissä uuden tavan liikkua jatkuvasti voimassa olevaksi ja liikkuu pyöreänä - samaa aletaan siirtää raviin, samalla tekniikalla. Sen tasapaino on parantunut "itsestään" viime keväästä, sen muutenkin kasvaessa ja pihattoelämän avulla voimistuessa. Se osaa kannatella ja korjata itseään kaulalla, mutta liikkuu vielä ilman ratsuna tarvittavia oikeita keskivartalon lihaksia ja rintakehän kannattelua, jonka se nyt opettelee.
Samalla opetellaan myös apujen yhdistäminen. Esimerkkinä etupään siirto; aikaisempi alleviivaten suurella liikkeellä suoritettu epäsuoralla ohjalla "nosto" yhdistetään istunta, sekä tarvittaessa pohjeapuun ja muutaman harjoittelukerran jälkeen Toivo tekee pienillä, normaalin ratsun "näkymättömillä avuilla" takaosakännöksen alustavan, version. Toivoa on jatkuvasti houkuteltu kohti tuntumaa, jolloin sen selän ja takaosan liike pysyy jatkuvasti hyvänä, ja se oppii samalla alusta asti tekemään takaosakäännöksen takapää aktiivisena!

5v-vuotiskaudella...

...luodaan hevoselle jatkuvasti voimassa oleva tapa liikkua ratsastajan kanssa:
  • Hevonen liikkuu kuten ratsu, suorana ja rintakehä kannateltuna - näin se pysyy terveenä, kun ratsastajan ja hevosen paino ei lepää etujaloilla, ja hevonen ei liiku vinossa rasittaen nivelpintoja, se pystyy myös liikkumaan oikeat lihakset rentona, ja tarvittavat aktivoituina jolloin kehon kireydet eivät aiheuta tulevaisuudessa muuta seurausta ja sairaslomia.
  • Hevonen oppii liikkumaan halutulla tavalla itse - jolloin ratsastaja pääsee ns vain istumaan kyydissä, ilman jatkuvaa korjauksen tarvetta. Tämä mahdollistaa hevoselle eri apujen vastaanottamisen ja huomaamisen, kun perus liikkumiseen ei tarvitse jatkuvasti puuttua. Harjoitukset voidaan tietyssä pisteessä rakentaa niin, että hevosen vastuu omasta liikkumisestaan jää enemmän sille itselleen, ja se korjaa myös aktiivisemmin itse menetettyä tasapainoa ja työskentelymuotoa.
  • Maastoilu ja esteura alkaa - hevonen totuttelee liikkumaan muuallakin kuin kentällä, ensin kavereiden kanssa ja sitten yksin ratsastajan kanssa. Puomit ja matalat esteet voidaan lisätä mukaan harjoitteluun, kun perusapujen yhdistelmät ovat hallussa.


Remonttimuoto, mitä ja miksi?

Treenikaudella jatketaan muistuttelemalla hevosta liikkumisesta ns oikein päin: Hevonen liikkuu turpa otsaa edempänä, kurottautuen kohti tuntumaa takaosastaan asti, kaula (ja koko ylälinja) venyy ja kohoaa rintakehän kohotessa tyvestä asti, kaula venyy ja kohoaa etujalkojen välistä asti, rentouttaen alakaulaa yläkaulan aktivoituessa, selkä nousee, takajalat työntävät aktiivisesti rungon alle. Toisinsanoen hevonen liikkuu horisontaalisessa tasapainossa.

Tavoitetilassa hevosen sivuprofiilissa siihen voi piirtää suoran viivan jolle asettuu silmä, lapaluun rotaatiopiste ja lonkkanivel.
Kun koulutuksen edetessä hevonen nousee ryhdikkääksi, lapaluun täytyy myös nousta ja lonkkanivelen vastaavasti laskea, kinnernivelten koukistuessa ja hevosen astuessa pidemmälle runkonsa alle; horisontaalinen tasapaino kippaa "ylämäkeen".
Syy miksi haluamme rakennetaa nuoren hevosen tässä pitkässä, remonttimuodossa on se, että haluamme saada vahvistettua sille horisontaalisen tasapainon , että on oikeat lihakset atiivisena ja tarpeeksi vahvat. Tämä mahdollistaa myöhemmin oikean kokoamisen.
Jos hevonen ei onnistu kantamaan itseään ja ratsastajaansa pitkänä, ei se onnistu lyhyenäkään.

Alla lyhyt video silmien harjoittamiseksi horisontaalisen tasapainon kriteereistä! Videossa esiintyy tietysti Toivo, ensimmäiset kuvat syksyn alusta, seuraavat muutamia viikkoja myöhemmin!Miten opetan-sivulle