Tuntumalla harjoittelua
korkeammassa
muodossa kapsonilla

Maasta käsin työskentely

Tunneillani opetetaan usein hevosille tehtäviä ensin maasta käsin.
Tehtävät tähtäävät hevosen oikeanlaiseen liikkumiseen ratsastajan kanssa
.
Tarkistamme, että hevonen ymmärtää tarvittavat avut, ja sillä on kyky vastata niihin ja niiden eri variaatioihin oikein. Näin varmistetaan, ettei hevoselta pyydetä jotain mitä sille ei ehkä ikinä ole opetettu, tai opetus on jäänyt kesken niin että hevonen ei olekaan täysin oppinut vastaamaan apuun oikein, vaan suorittaa asian puutteellisesti tai laaduttomasti.
Jos hevonen tai ratsastaja ei ymmärrä tai osaa, se on sitten se mitä sillä hetkellä harjoittelemme. Näin liikkumisen ja tehtävien rakentamisessa voi kestää aikaa, ja kun osataan jo paljon, tehtävät tulevat monimutkaisimmiksi ja vaativimmiksi sopivassa tahdissa.


Oletko valmis sukeltamaan syvemmälle ratsastuksen maailmaan?

 Hevosen käyntiä parannetaan pyytämällä sitä
pehmenemään ja taipumaan ympyrällä

Maasta käsin hevosta voidaan liikuttaa erilaisissa väistöissä ja siirtymisissä, jolloin hevosen voima ja kehonhallinta lisääntyy, eli sen valmius ratsuhevosen työhön on paljon parempi.


Käynnin jousto paranee hevosen ottaessa takajalkansa syvemmälle rungon alle

 


Hevoselle opetetaan ratsuhevosen tapa liikkua, joka on aivan erilainen, kuin tapa, jolla hevonen liikkuu luonnossa ja luonnostaan. Maastakäsin työskentelyllä voidaan valmistella hevosta kantamaan sen luontaista tasapainoa horjuttavaa ratsastajaa.
Hevosta voi myös venytellä ja jumpata maasta käsin ilman ratsastajan painoa ja sen tuomaa lisähaastetta. Monet hevoset suorittavat liikkeet rohkeammin ja venytykset isommin ilman ratsastajan tuomaa lisähaastetta.
Tämän takia myös uudet liikeradat ovat helpompia opettaa ilman ratsastajaa, ja hevosen on hyvä osata suorittaa lliikkeet itse, jo ennen kuin samaa yritetään myöhemmin ratsastajan kanssa.

Maasta käsin hevosen treenaamisessa myös ihmisen kehonhallinta on tärkeää. Ratsastaja tulee tietoiseksi kehonsa asennosta, asentojen vaikutukseseta hevoseen ja harjoittaa keskivarmaton lihaksistoa ja selkeyttää omaa tahtiaan. Kaikki tämä sekä fyysinen että psyykkinen harjoittelu auttaa ratsastajaa jo ennen kuin sama siirretään selkään!


Jos huomaan jotain puutteita kehonhallinnassa, voidaan niiden korjaaminen aloittaa jo ennen selkäännousua. Ja ilman hevosta tehdyt harjoitukset voit ottaa myös kotiläksyksi, harjoitella ratsastusten välissä - ja edistyä nopeammin!

Palaa Miten-sivulle