Blogi osa IX
Hevosen kokonaisvaltainen valmentaminen. Liikkumisen ilon kautta, ja ohessa koko muukin paketti haltuun.
Valmennettavieni tavoitteet voivat vaihdella. Yhdelle riittää suhteen parantaminen maasta käsin, tai rento maastoilu ja harjoitukset joilla siihen päästään turvallisesti, kun taas toinen haluaa saumatonta paritanssimaista yhteistyötä, hevosen tasapainoa ja terveyttä parantaen esim. klassisen kouluratsastuksen saralla, viemällä ratsukon taitoja niin pitkälle kuin mahdollista.
Jokaiselle mietitään tavoitteet ja koulutussuunnitelma yksillöllisesti. Katsotaan, että harjoittelun palaset ovat sopivan haastavia; tulee onnistumisen kokemuksia ja samalla edistytään pienin mutta varmoin askelin. Koulutussuunnitelma muodostuu mm. seuraavista palasista:
- ratsukon fysiologian ja anatomian ymmärtäminen
- tietoinen ratsuhevosen liikeratojen ja lihaskytkentöjen aktivoiminen erilaisilla harjoitteilla
- varusteiden sopivuuden tarkkaileminen
- ratsastajan opastaminen tarvitttaviin oheisharjoitteluihin ratsastuksen lisäksi
Hevosen pitotavalla- ja paikalla on tietysti merkitys osana tasapainoista hevosenelämää. Hevosille on tärkeää saada elää lajinmukaista elämää, joka parhaimmillaan sisältää paljon ulkoilua lajitovereiden kanssa turvallisissa hevosille sopivissa puitteissa. Joskus hevosen historiassa voi olla tekijöitä, joiden takia laumaeläminen ei onnistu, jolloin hevosen asuinpaikka valitaan sen mukaisesti. Alla Anna kertoo matkastaan hevosensa Helmin kanssa. Tälle on löytynyt Chevalinn Tallilta tarjottavista erilaisista tallipaikoista astmaatikkona hyvä ratkaisu; yhden hevosen pihatto.
Tunneilla keskitytään ratsukon tasapainoon monin eri tavoin, sen lisäksi hevosen hyvinvointia ja koko elämän tasapainoa voidaan myös miettiä yhdessä.
Helmin kuntoutusmatka, monen muutoksen kautta tuloksiin jo yhdessä vuodessa!
Reilu vuosi sitten muutimme Chevalinn Tallille. Taustalla oli Helmin sairastuminen astmaan syksyllä 2019, josta syystä poni oli ollut puolisaikulla puoli vuotta, kunnes hengitys alkoi pelata.
Juuri, kun päästiin keväällä 2020 kunnolla hommiin, joutui Helmi kunnon tappeluun edellisellä tallilla kesälaitumen tammalaumassa ja sai mittavat lihasvauriot mm. vasempaan takareiteen.
Tämän lisäksi ponilla on vanha traumaperäinen rankavamma sään kohdalla, jota on hoidettu syksyllä 2019. Rankavamma jäykistää kahden nivelvälin liikkuvuutta. Näiden vammojen takia sen on vaikea nostaa etuosaa ja
taipua oikealle. Helmi vaatii sännöllistä lihashuoltoa, osteopatiaa ja oikeanlaista ratsastusta, jotta pysyy liikkuvana.
Kun aloitin Tean tunnit noin vuosi sitten, tilanne oli se, että olimme useamman kerran yrittäneet päästä kunnolla liikkeelle, mutta poni muuttui aina liikutuksen intensiteetin lisääntyessä hieman happamaksi ja
jännitti kaulaa ohjaa vastaan.
Tean kanssa lähdettiin hyvin pehmeällä otteella jumppaamaan hevosta aluksi monesti pitkin ohjin, samalla korjattiin ratsastajan istuntaa. Työtä tehtiin hyvin lyhyinä pätkinä.
Aluksi homma tuntui aika hassulta, mutta sekä ponilla että itsellä asenne ratsastustunteja kohtaan muuttui entisestä pingottavasta ja suorituskeskeisestä rennoksi ja iloiseksi.
Pienin askelin etenimme ja Helmi muuttui kaulastaan rennoksi
ja alkoi työskennellä rehdimmin rentona kropan läpi. Itsellä oli alkuvaiheessa vähän sellainen olo, että pidetään hauskaa ja hölkkäillään "sinne päin". Pala palalta Tea kuitenkin rakensi
meitä muuttamaan tapaamme liikkua.
Nyt reilun vuoden jälkeen ollaan päästy omasta mielestä ns kunnon hommiin, mutta muutos hepan kropassa ja molempien mielessä on iso.
Kehitys on näkynyt myös lihashuoltoa tekevän Niinan raporteissa, samoin kuin osteopaattihoitoa tekevän Tiinan palautteissa kehityksestä.
Nyt poni on täysin kuntoutunut lihasvammoista, kantaa molemmilla takajaloillaan ja on suoristunut. Kaulasta on hävinneet vinoutta lisäävät "vastustuslihakset".
Erityisen iloinen olen siitä, että Tean positiivinen ja pehmeä ote on
tehnyt tunneista kivoja ja rentoja molemmille. Lihaskireyksiä Helmillä on nykyään vain oikeissa paikoissa, ja "hyvän treenin aiheuttaman lihaskasvun vuoksi"!
Klikkaa tästä auki Lihaskalvokäsittelyt Niina Grönqvistin raportit ensimmäiseltä ja vuoden jälkeen olleelta hoitokerralta :)
Tasapainoisempi Helmi - muutto ulkokarsinaan, uudenlainen lähestyminen ratsastukseen ja kehonhuollon ammattilaiset olivat avaimet ponin elämän parantamiseen!
Ammattimainen kehonhoitaja on kullanarvoinen!
Miten valitset sopivan terapeutin?
Terapeuttisten hyötyjen lisäksi saat palautetta kehon muuttumisesta ja harjoitusten vaikutuksesta, ja toisen mielipiteen siitä, ollaanko oikeilla jäljillä, vai täytyykö jotain muuttaa.
Voidaan lisätä tai vähentää harjoittelun määrää, muuttaa varusteita, tai asentoa jossa liikutaan. Hevoselle voidaan luoda myös oheisharjoittelua ratsastuksen lisäksi, esim. venytykset. - Sekä sinun, että hevosen tulee pitää terapeutista - terapia ei ole aina kaunista, välillä hevonen saattaa reagoida ja vastustaa, mutta hoito ei saa olla sitä pelkästään. Jokaisessa sessiossa täytyy myös rentoutua. Mikä on hevosen reaktio kun terapeutti tulee hoitopaikalle?
- Terapeutin tulee olla saatavilla - Kun terapeutti aloittaa hoidettavan kanssa jonkun prosessin (erityisesti esim osteopatia), täytyy tietää että terapeutti on sitoutunut tulemaan tarvittavin väliajoin hoitosuunnitelman mukaisesti.
- Terpeutin tulisi myös tietää ratsastamisesta, ratsuhevosen liikkeestä ja treenaamisesta - tällöin saat vahvistuksen sille, että tekemäsi harjoitukset ovat toimineet.
- Sopivan hintainen hoitaja - jos tähtää alkuun liian korkealle, jää suunniteltu hoitorupeama helposti kesken.
- Sopivan hoitomuodon valinta - jos tuntuu, että tälle hevoselle ei joku hoitomuoto sovi, voi kokeilla toista.
- Oma sitoutuminen hoitajaan - Kuin myös, jos tuntuu että joku hoito toimii, pysy sen piirissä! Saat parempia tuloksia, kun hoitajan ja hoidettavan välille kehittyy pidempiaikainen hoitosuhde. Hoitaja tuntee hevosen kehon, tietää mikä sille on epänormaalia ja pääsee nopeammin kiinni muutoksista.
Ammattitaitoiselta terapeutilta saat palautetta siitä, onko harjoittelusi tuottanut oikeita tuloksia. Kirjallinen raportti on helppo vaikka jakaa tiimissä muillekin, jotta kaikki tietävät missä mennään ja onko suunta oikea!