Ratsastusvalmennustunnit
Istunnan harjoittaminen ja liikkeen ymmärtäminen
Tunneilla keskitytään paljon kehonhallintaan, jotta oman taidon parantuessa voidaan tarkoituksenmukaisesti kouluttaa hevosta. Ratsastajan on kyettävä antamaan apu, ja myös vapauttamaan se, antaen hevoselle vapaus suorittaa rauhassa siltä pyydettyä tehtävää saaden näin ansaitun ja oikea- aikaisen palkinnon oikeasta reaktiosta. Vino, puristava tai heiluva istunta ei voi mahdollistaa hevosen rauhaan jättämistä sen tehdessä oikein.
Kun hevosta on työstetty maasta käsin, ja se osaa jo peilata maastakäsittelijän kehonkieltä, pystyn auttamaan hevosta liikkumaan paremmassa tasapainossa maasta käsin myös silloin kun sillä on ratsastaja selässä. Näinollen hevonen liikkuu tasapainoisessa asennossa, ja voit ratsastajana keskittyä harjoittelemaan istumista ja tiedät miltä tuntuu kun hevonen liikkuu oikein. Tarvittaessa voin ohjata hevosta maasta käsin myös liinalla, jotta ratsastaja voi sataprosenttisesti uppoutua istunnan harjoitteluun ilman tarvetta miettiä hevosen ohjaamista.
Kuvasarjassa vasta vuoden ratsastusta harrastanut oppilas opettelee, miltä kuuluu tuntua, kun hevonen liikkuu alla oikein.
Ensin ohjataan hevosta, kun ratsastaja etsii suoruuttaan selässä. Ratsastaja huolehtii omasta suoruudestaan, hevosen sisälavalle horjahtanut paino korjataan
maasta käsin. Kolmannessa kuvassa hevonen löytää tasapainon, ja ratsastaja saa kokea miltä tuntuu kun hevonen liikku oikein.
Kun ratsastaja tietää, miltä hevosen oikea liikkuminen tuntuu, on siihen helpompi pyrkiä myös ilman maastakäsittelijän tukea. Tulevassa itsenäisessä ratsastuksessa tämä taito on välttämätön.
Suunnittelu osana prosessia. Näin oppilas edistyy ja varmistetaan oppimista.
Tuntiin kuuluu suunnitelmallisuus; analysoidaan hevosen ja ratsastajan erilliset ja yhteiset ongelmat, mietitään kumman suoruutta korjataan tulevalla tehtävällä, onko ratsastajan mahdollista korjata omaa ongelmaansa niin, että pystyy myös auttamaan hevosta, vai onko se minun tehtäväni maasta käsin? Teki ratsastaja sitten mitä harjoitusta, millä tasolla tahansa, on hevosen edun mukaista laittaa se helpoissakin tehtävissä liikkumaan oikein. Tunnin suunnittelu antaa paremman mahdollisuuden ratsastajan ja opettajan vuorovaikutukselle. Kertaus tunnin jälkeen auttaa kokoamaan ajatukset ja auttaa myös palauttamaan asiat mieleen myöhemmin ja itsenäisesti valmennusten välillä harjoitellessa. Pidän hyödyllisenä ottaa hevonen seisomaan keskustelun ajaksi, jolloin ratsastaja pystyy suuntaamaan koko keskittymisensä käsillä olevaan asiaan.
Analysoidaan vinoutta, ongelmia liikkeessä edelliseen suunnitelmaan perustuen.
Autan ratsastajaa löytämään riittävän jäntevyyden omassa kehossaan kädesta - tai tässä tapauksessa jalasta - pitäen. Opettajana on minun vastuullani, että ohjeeni on ymmärretty oikein, ja korjaus jota yritetään, tehdään oikealla intensiteetillä ja oikeasta kohdasta. On hyvinkin yksilöllistä miten kukin ratsastajana ymmärrämme esimerkiksi ohjeen puristaa hieman. Tarkistamalla näin oppilaan tekemä korjaus, voidaan välttyä monelta väärinymmärtämiseltä ja ylikorjaukselta.
Korjausta ja sen vaikutusta hevoseen harjoitellaan liikkeessä
Ratsastajan suoruus löytynyt ja ratsukko päätyy parempaan tasapainoon - kaikkia hymyilyttää!