Blogi osa VIII
Varsa on jo viisivuotias! Omistajaa vaivaa aikapula, mutta laatu korvaa määrän!
Tällä kertaa keskitytään kahdesta varsasta Toivon kuulumisiin; se on suuntautunut enemmän ratsun uralle,
kun taas kaverinsa harjoittelee samanaikaisesti myös ajohevosen hommia.
Toivo vierailee myös Piian kolmasponi- blogissa, jossa aiheena nuoren hevosen koulutus!.
Toivon 4v talvi meni enimmäkseen vanhan kertauksen merkeissä; se sai elää pihatossa uudessa ruunalaumassa, vahvistui ja notkistui ulkoillessaan yötä päivää.
Ratsastajan kanssa harjoittelua se teki ratsastajan aikapulasta johtuen noin 1-2 kertaa kuussa, jolloin harjoittelu oli enimmäkseen vanhan kertausta.
Selkäännousun vahvistamista, yksinkertaisia apuja, sekä uusien yksittäisten apujen opettelua maasta (mm. epäsuora ohjasote ja etupään siirtäminen / rintakehän nostaminen), ja niiden siirtämistä selkään. Harjoitukset lyhyitä ja yksinkertaisia.
--> Mitä meillä on tässä vaiheessa? Luottavainen ja rento ratsunalku, joka on tehnyt hyvin harvakseltaan ratsun töitä,
mutta vahvistunut ja kehittynyt silti jatkuvasti, ratsuna raaka ja vain yksittäisiä perusapuja osaava. 5v kesän lomaillut lähes kokonaan.
Työt alkavat
Viisivuotis kesän jälkeen Toivo alkaa harjoitella ensimmäistä kertaa ratsuna olemista ihan kunnolla; säännöllisesti useamman kerran viikossa. Kesän jäljiltä lähdetään muistelemaan jo maasta käsin opittua tuntumalle hakeutumista ja pyöreyden hakemista oikeat lihakset aktivoituna. Lähdetään systemaattisesti yksittäisistä askelista joista palkataan, ja vähitellen vaikeustasoa nostetaan - askelmäärää ja kestoaikaa pidennetään, tavoitteena hevoselle vakituiseksi liikkumistavaksi pyöreänä itseään ja ratsastajaa kantava ratsu.Se osaa kannatella ja korjata itseään kaulalla, mutta liikkuu vielä ilman ratsuna tarvittavia vahvoja keskivartalon lihaksia ja rintakehän kannattelua, jonka se nyt opettelee.
Samalla opetellaan myös apujen yhdistäminen ja hienosäätö . Esimerkkinä liikesarja josta tulee laadukas takaosakäännös;
* Ensin Toivo on opetellut suurella liikeellä ja epäsuoralla ohjalla siirtämään etupäätä ohjasta pois päin maasta, sitten selästä.
* "Nostoon" yhdistetään istuntavihje sivulle ylös, sekä tarvittaessa pohjeapu.
* Muutaman harjoittelukerran jälkeen Toivo tekee pienillä, normaalin ratsun "näkymättömillä avuilla" takaosakännöksen alustavan version.
* Toivoa on aina houkuteltu kohti tuntumaa, jolloin sen selän ja takaosan liike on pysynyt jatkuvasti hyvänä. Tällöin se oppii automaattisesti tekemään takaosakäännöksen takaosa aktiivisena!
Toivolla on suitset, joissa mukana nivelkuolain sekä kapsoni. Ohjat pidetään aluksi tutussa kapsonissa, ja vähitellen voidaan lisätä ohja myös kuolaimeen. Tämä on helppo tapa totuttaa nuori työskentelemään tuntumalla myös kuolaimen kanssa.
5v kaudella. Luodaan hevoselle jatkuvasti voimassa oleva tapa liikkua ratsastajan kanssa!
- Hevonen liikkuu kuten ratsu, suorana ja rintakehä kannateltuna - näin se pysyy terveenä, kun ratsastajan ja hevosen paino ei lepää etujaloilla,
ja hevonen ei liiku vinossa rasittaen nivelpintoja, se pystyy myös liikkumaan oikeat lihakset rentona, ja tarvittavat aktivoituina jolloin kehon
kireydet eivät aiheuta tulevaisuudessa muuta seurausta ja sairaslomia.
- Hevonen oppii liikkumaan halutulla tavalla itse - jolloin ratsastaja pääsee ns vain istumaan kyydissä, ilman jatkuvaa korjauksen tarvetta.
Tämä mahdollistaa hevoselle eri apujen vastaanottamisen ja huomaamisen, kun perus liikkumiseen ei tarvitse jatkuvasti puuttua.
Harjoitukset voidaan tietyssä pisteessä rakentaa niin, että hevosen vastuu omasta liikkumisestaan jää enemmän sille itselleen,
ja se korjaa myös aktiivisemmin itse menetettyä tasapainoa ja työskentelymuotoa.
- Maastoilu ja esteura alkaa - hevonen totuttelee liikkumaan muuallakin kuin kentällä, ensin kavereiden kanssa ja sitten yksin ratsastajan kanssa.
Puomit ja matalat esteet voidaan lisätä mukaan harjoitteluun, kun perusapujen yhdistelmät ovat hallussa.
Toivo osaa kurottautua kohti tuntumaa, harjoitus on tuttu jo varsa-ajoilta maasta käsin ja tehtävä on helppo toistaa ratsastajan kanssa. Samalla liike tulee selän lävitse, ja takajalat polkevat aktiivisesti rungon alle.
Remonttimuoto! Mitä se on ja miksi siihen pyritään?
Treenikaudella jatketaan muistuttelemalla hevosta liikkumisesta ns oikein päin: Hevonen liikkuu turpa otsaa edempänä, kurottautuen kohti tuntumaa takaosastaan asti, kaula (ja koko ylälinja) venyy ja kohoaa rintakehän kohotessa tyvestä asti, kaula venyy ja kohoaa etujalkojen välistä asti, rentouttaen alakaulaa yläkaulan aktivoituessa, selkä nousee, takajalat työntävät aktiivisesti rungon alle.
Tavoitetilassa hevosen sivuprofiilissa siihen voi piirtää suoran viivan jolle asettuu silmä,
lapaluun rotaatiopiste ja lonkkanivel.
Kun koulutuksen edetessä hevonen nousee ryhdikkääksi, lapaluun täytyy myös nousta ja lonkkanivelen vastaavasti laskea,
kinnernivelten koukistuessa ja hevosen astuessa pidemmälle runkonsa alle; horisontaalinen tasapaino kippaa "ylämäkeen".
Syy miksi haluamme rakennetaa nuoren hevosen tässä pitkässä, remonttimuodossa on se, että haluamme saada vahvistettua sille
horisontaalisen tasapainon , että se liikkuu oikeat lihakset atiivisena ja vahvistaa niitä. Tämä mahdollistaa myöhemmin oikean kokoamisen.
Jos hevonen ei onnistu kantamaan itseään ja ratsastajaansa pitkänä, ei se onnistu lyhyenäkään.
Alla lyhyt video silmien harjoittamiseksi horisontaalisen tasapainon kriteereistä! Videossa esiintyy tietysti Toivo,
ensimmäiset kuvat syksyn alusta, seuraavat muutamia viikkoja myöhemmin!
Toivo harjoittelee remonttimuodon ylläpitämistä ravissa. Huomaa myös ns. samankokoiset A-kirjaimet etu-ja takajalkojen välissä.